Toimintakertomus 2020

1.3.2021

Toimintavuoden 2020 alkua varjosti tieto siitä, että 2019 hallituksen jäsenet eivät olleet halukkaita jatkamaan hallitustyöskentelyä. Tiedusteluista huolimatta ei uusia toimijoita hallitukseen ollut juurikaan ilmaantunut, joten yhdistyksen lakkauttamisen uhka oli todellinen.


Maaliskuu

Vuosikokous pidettiin 4.3. Kolmenkulman ABC:llä ja kaikkien iloksi hallitukseen saatiin 4 upouutta jäsentä ja 2 aikaisemmin hallituksessa toiminutta jäsentä. Vuoden 2019 hallituksesta jatkoi 2020 hallituksessa lisäksi 1 jäsen ja 3 varajäsentä, joten yhdistyksen ansiokas ja pitkät perinteet omaava toiminta sai sekä jatkoa, että runsaasti uutta puhtia.


               Anniina Trygg - puheenjohtaja

               Elsi Kallioinen - varapuheenjohtaja

               Terhi Mäkelä - rahastonhoitaja (30.12.saakka)

               Hannele Katajamäki - sihteeri, vt. rahastonhoitaja (31.12. alkaen)

               Laura Pihkala-Posti - jäsen

               Petti Puhakka - jäsen

               Johanna Veijanen - jäsen

               Heli Henriksson - varajäsen

               Miia Kinnari - varajäsen

               Mari Vuoristo - varajäsen

              

Ensitöiksemme toteutimme kaikille avoimen jäsenkyselyn, johon saimme ilahduttavat 43 vastausta. Jäsenkyselyn mukaan toimintamme kolme peruspilaria ovat; baanavuorot, harjoituskilpailut ja jäsenillat. Toimintakauden alussa yhdistyksemme jäsenmäärä oli 39 jäsenyyttä (henkilöjäsenyys, perhejäsenyys, kunniajäsenyys).

Snöggurille avattiin Facebook-sivu toiminnassa olleen Facebook-ryhmän rinnalle. Lisäksi avattiin Instagram-tili ja kiinnitettiin olemassa/unholassa ollut YouTube-kanava. Keskeneräiseksi jäänyt nettisivu-uudistus saatettiin loppuun ja sivut saatiin taas tauon jälkeen toimintaan. Jäsenrekisterin tietoja päivitettiin ja toimintakauden ensimmäinen jäsenkirje lähetettiin jäsenistölle.

Jäsenkirje lähti kansallisena seurapaitapäivänä 31.3. Seurapaitapäivä on osa Olympiakomitean Seurasydän-kampanjaa, jossa tehdään yhteisöllisyyttä näkyväksi ja osoitetaan ylpeyttä seuratoiminnasta. Teimme silloin aiheesta postauksen, joka näkyi fb-sivulla, fb-ryhmässä ja instagramissa. Teimme samalla myös pikaisen seurapaitapäivä- kampanjan, jolla tehostimme vanhojen, varastossa jäljellä olevien, lasten koon t-paitojen myyntiä.

Hallituksen 2020 ensimmäiset kokoukset ehdittiin kokoontua kasvotusten 10.3., jolloin kokousteluun vierähti kaiken kaikkiaan 4 tuntia! Toimintasuunnitelma saatiin tässä istunnossa hyvälle mallille, mutta heti kokouksen jälkeen maailmaa ravistellut Covid-19 koronavirusepidemia muuttui pandemiaksi, jolloin valtiovallan toimesta alettiin rajoittaa ihmisten kokoontumista ja liikkumista. Tämä puolestaan aiheutti pikaisia muutoksia juuri suunniteltuihin tapahtumiin, mm. Helatorstaiksi suunnitellut harjoituskilpailut piti muuttaa kilpailuwebinaariksi, muut livekurssit ja -luennot webinaareiksi ja videoseminaareiksi ja hallituksen kokoukset etäkokouksiksi.

Perinteisiä Snöggurin toimintoja päätettiin hieman muuttaa. Vuoden snöggurilaisen valitsee jatkossa koko jäsenistö äänestyksellä. Kisa- ja jalostusnäyttelyavustuksien sijaan tullaan jatkossa jakamaan jäsenistölle Snöggur-stipendejä, joita voi kuka tahansa jäsen vapaamuotoisesti hakea harrastuksensa lajista riippumatta.

Jäsenhankinnan tueksi, nuorten jäsenten toiminnan avuksi ja somejulkaisuihin sisällön tuottamiseksi päätimme tehdä Snöggurille oman keppihevosen, Snöggur fra Pirkanmaan. Keppari-Snöggur vierailee talleilla ja tapahtumissa ja sillä voivat Snöggurin jäsenet osallistua harjoituskilpailujen keppari-luokkiin. Keppari-Snöggurin ulkomuodosta tehtiin somekampanja, jossa jäsenmaksunsa eräpäivään mennessä suorittaneet saivat osallistua jalostukseen päättämällä sen värin ja päämerkit. Snöggur fra Pirkanmaan loihti hallituksen jäsen, käsityötaituri Petti Puhakka.


Huhtikuu

Osa hallituksen jäsenistä osallistuivat - toteuttajina ja osallistujina - Yhdistystoiminta NYT! ja Yhdessä etänä -webinaareihin. Yhdistystoiminta Nyt – webinaarissa käytiin läpi yhdistysten toimintaraameja, yhdistyslakia, yhdistysten sääntöjä, jäsenyyttä, päätöksentekoa, kokouskäytäntöjä, hallitustyöskentelyä ja hyvää hallintoa. Yhdessä etänä -webinaari käsitteli yhdistysviestintää. Webinaarien järjestäjinä toimivat Leader-ryhmät: Pirkan Helmi, PoKo, Joutsenten reitti, Pohjois-Satakunta ja Kantri. Webinaari oli osa Leader Pirkanmaan -viestintähanketta ja Uutta virtaa paikallistoimintaan -hanketta.

Huhtikuussa lähti matkaan toinen jäsenkirje liitteenään ratsastajan oheisharjoitteluohjeet kotitreenaamista varten. Ohjeet tilattiin osteopaatti ja pilatesohjaaja Heini Sinisalolta, joka itsekin harrastaa ratsastusta.

18.4. järjestettiin ensimmäinen webinaari, joka oli jäsenille maksuton. Webinaari käsitteli maastaratsastusta ja kouluttajana siinä toimi Laura Koskenmäki (Morgan Laura Osborne).

27.4. arvottiin istunta-analyysi kymmenelle arvontaan osallistuneelle jäsenelle. Analysoinnit suoritti videotallenteista jäsenemme ja hallituksen varajäsen Mari Vuoristo.


Toukokuu

3.5. oli toisen jäsenille tarjotun webinaarin vuoro. Aiheena oli palautuminen osana hevosen ja ratsastajan hyvinvointia. Kouluttajana oli Piia Amper; fysioterapeutti, eläinfysioterapeutti, hevoshieroja. Piian yritys on Suomen Hevosfysio ja se tarjoaa fysioterapiaa hevosille. Piian erikoistumisaloina ovat muun muassa kipukuntoutus ja neurologinen kuntoutus sekä manuaalinen terapia ja akupunktio.

Keppihevosemme, Snöggur fra Pirkanmaan väriksi valikoitui 3.5. päättyneessä jäsenäänestyksessä hiirakko ja merkeistä eniten kannatusta sai tähti.

Toukokuussa tilasimme myös uusia seuravaatteita; t-paitoja ja huppareita

Helatorstaina oli vuorossa Laura Pihkala-Postin vetämä webinaari: FEIF-tuomarin vinkit ja vastaukset kisakauteen valmistautuville.

Helluntaina 31.5. pääsimmekin jo etätapahtumista askeleen lähemmäksi normaalitoimintaa, kun järjestimme Tuulensillan tallilla Drive-in -tyyppiset baanaharjoitukset, jossa perustajajäsenemme, hallituksen jäsen, FEIF-tuomari ja -ohjaaja Laura Pihkala-Posti ohjasi tapahtumaan osallistuneita ratsukkoja.


Kesäkuu

1.6. tuli tieliikennelakiin muutoksia, joissa oli myös ratsukoille uusia säännöksiä. Tämän johdosta tehtiin Facebookiin postaus Snöggurille tilattavista heijastinliiveistä ja jäsenryhmässä kysely mieluisimmasta liivin väristä.

2.6. tehtiin uusien seuravaatteiden tilaus. Ennakkoon tilattujen ja maksettujen t-paitojen ja hupparien (ja hallitukselle takkien) lisäksi tilattiin värilajitelma heijastinliivejä heijastavalla painatuksella ja ohuita, kypärän alle mahtuvia puuvillapipoja. Seuravaatteissa toteutettiin aiemmilta vuosilta paikalliskerhokampanjasta tuttua slogania “Snöggurilaisia on monenlaisia” ja kukin sai tilata seuravaatteensa omassa lempivärissään.

Seuravaatteista tehtiin kesällä vielä lisätilaus, jolloin mm. suosittuja huppareita saatiin myyntiin kolmen kerhon kisoihin.


Heinäkuu

Sunnuntaina 12.7 toteutettiin Ypäjällä viralliset 3-kerhon askellajikilpailut #yhdessä Alsaelan ja Krafturin kanssa. Kannustimena kaikille kolmelle kerholle toimi kisakauden ainoiden kilpailuiden järjestäminen Ypäjällä ennen elokuun lopun mestaruuskisoja. Kilpailut järjestettiin kaikki olemassa olevat koronaohjeistukset ja -varotoimet huomioiden. Snöggurilaisia oli talkoilemassa mm. tulospalvelussa, kuuluttamossa, tuomarisihteerinä, kisakansliassa ja portin avaamisessa. Kisat sujuivat hienosti ja niitä oli kuvaamassa myös Aamulehti live.


Elokuu

1.8. järjestettiin Nicola Bergmanin valmennus Laura Pihkala-Postin tilalla.

Perinteinen Snöggurin baanavuoro Tuulensillan tallilla järjestettiin 23.8.

Lajimestaruuskisoissa Ypäjällä  28.-30.8. talkoiltiin laajamittaisesti ja kisoista lähetettävässä Aamulehti-livessä oli pj. Anniinan haastattelu. Toisena Aamulehti-liven juontajana (Tanja Uferin kanssa) toimi hallituksen jäsen Johanna Veijanen.


Syyskuu

24.9. Johanna ja Hannele osallistuivat Ylöjärven kaupungin #kumppanuusfoorumi20:een


Lokakuu

25.10. järjestimme kisaharjoitukset Mäkkylän ratsutilan maneesilla. Alunperin suunnitteilla oli harjoituskisat, mutta koronan aiheuttaman tilanteen vuoksi päädyimme pitämään kisaharjoitukset ilman yleisöä, buffettia ja arvontaa. Kisaharjoituksiin ilmoittautui 22 starttaavaa ratsukkoa. Halusimme mahdollistaa myös pienempien junioreiden osallistumisen ja heille olikin oma keppariluokka. Kisaharjoituksissa oli mahdollisuus osallistua myös Sihyn E-ohjelmaan sekä hieman harvinaisempaan Figures -luokkaan sen 1- ja 2-tasolla. Tuomareiden lisäksi mukana oli myös tuomariharjoittelijoita. Kisaharjoituksesta tehtiin palautekysely, jonka pohjalta Snöggurin kilpailutoimintaa pyritään parantamaan entisestään.

Kisaharjoituksen jälkeen osallistujille annettiin mahdollisuus lisätä Facebook profiilikuvaansa osallistumis-/ voittoruusuke.


Joulukuu

Itsenäisyyspäivänä 6.12. oli tarkoitus järjestää vuotuisen jäsenillan sijaan Pop Up-maasto nokipannukahveineen Ylöjärven Siivikkalan ja Antaverkan Nutturaniemen maastossa. Vaikka koronatilanteen vuoksi jouduimme perumaan tapahtuman, toteutui se epävirallisessa muodossa yhteensä kahdeksan ratsukon voimin. Väkeä osallistui neljältä tallilta ja turvavälit toteutuivat reilulla hevosen mitalla.

Virallisessa Pop Up-maasto -tapahtumassa julkistettavaksi tarkoitettu yhdistysläisten valitsema vuoden snöggurilainen julkistettiin epävirallisella maastolla ja tittelin sai Johanna Veijanen. Perusteluina mainittiin mm.: “Väsymätön media-alan ammattilainen, joka on nostanut seuraviestinnän täysin uudelle tasolle”.


Vuoden 2020 aikana hallitus piti 11 kokousta.


Vuoden alussa jäsenmäärä oli 38 aktiivista + 17 sääntöjen perusteella (2 vuoden sääntö) eli yhteensä 55 jäsentä.
Vuoden lopussa jäsenmäärä oli 62 aktiivista + 18 sääntöjen perusteella (2 vuoden sääntö)

Uusia jäseniä liittyi vuoden aikana kaikkiaan 24, mikä tarkoittaa jäsenmäärän kasvua 63 %:lla.


Snöggur ry on ollut myös edustettuna Teivo-Baana ry:ssä, jolla ei ole ollut toimintaa tällä toimikaudella.